Lars Thoréns högtidsföreläsning – onsdag 27 november 2024 kl:18

Föreläsningen kommer att handla om medicinhistoriskt brobyggande, med utgångspunkt i det muslimska al-Andalus, dagens Andalusien, och nämna två andra läkare (Averroës och Maimonides) som förde utvecklingen vidare från Grekland/Rom till Västeuropa via Toledo (översättningarna till latin).

Vad betyder detta för medicinen idag?
Hur kan vi lära oss av historien?
Har vi missat något?

Föreläsningen, som är öppen för alla, äger rum på Medicinhistoriska museet, Eva Lagerwalls väg 8 Uppsala.

Föreningens medlemmar har inbjudits till supé efter föreläsningen.

Föreläsaren Anders Jeppsson avlade läkarexamen i Lund 1978 och disputerade 2004 i socialmedicin. 1983 specialist i allmänmedicin. 2002 specialist i socialmedicin. Gjorde AT och ST i Sundsvall 1978-1984. Distriktsläkare, vårdcentralschef och primärvårdschef i Timrå 1984 -1990. Åren 1990–2007 verksam som rådgivare i hälsofrågor åt regeringarna i Zambia, Etiopien, Uganda och Tanzania, anställd av WHO, Världsbanken, Sida och Danida. Sedan 2012 forskare vid Enheten för medicinens historia vid Lunds universitet.

Anders medverkar återkommande i Läkartidningen, och har i år utkommit med boken Döden har ingen kalender – Bland Världsbanksekonomer och andra kannibaler i Afrika (Korpen), samt medverkat i antologin Sjuk doktor (Fri tanke). 

Lars Thorén (1921-2007)
Lars Thorén växte upp i Göteborg. Efter studentexamen i hemstaden påbörjade han sina medicinska studier i Uppsala. Han avlade läkarexamen 1949 och disputerade 1959 på en experimentell avhandling om patofysiologin bakom galläckage till bukhålan. Han utnämndes samma år till docent i kirurgi. I mer än två decennier (1965-1988) verkade han som professor och chef för den kirurgiska kliniken vid Akademiska sjukhuset. Lars Thorén bestämde sig tidigt för att bli kirurg och under sin studietid fördjupade han sin utbildning med olika amanuenstjänstgöringar. Under sin aktiva tid kom Lars Thorén att i hög grad påverka utvecklingen i kirurgi. Han var en erkänt skicklig kirurg med ett brett  register  inom  allmänkirurgin. Han hade ett stort intresse för traumasjukvården och han var en drivande kraft bakom utvecklingen av den moderna vätske- och nutritionsbehandlingen. Han tillhörde pionjärerna inom svensk transplantationskirurgi och i början av 1970-talet kom han att intressera sig för kirurgin av överviktiga patienter. Lars Thoréns aktiva och entusiastiska livsstil gynnade inte bara kirurgin utan kom i hög grad även att gagna medicinens historia. Redan tidigt började han samla föremål och böcker för ett kommande museum i Uppsala. Efter sin pensionering kom Lars Thorén att ägna mesta tiden åt att bygga upp och utveckla det medicinhistoriska museet i Uppsala. Han hade här stor hjälp av sin hustru Ingrid, tidigare barnläkare i Uppsala, liksom av framlidne apotekaren Stig Ekström. Museet stod färdigt 1995 och kan idag betraktas som ett av våra mest sevärda medicinhistoriska museer. 

Thorénföreläsningen instiftades 2001 i samband med Lars Thoréns 80-årsdag för att hedra hans mångåriga insatser på det medicinhistoriska området.